Még szinte be sem ült az autóba, fel sem szállt a buszra, repülőre, de máris émelygést, hányingert érez? Az utazás, sajnos nem mindenki számára felhőtlen élvezet. Az alábbi hat bevált módszer segít megküzdeni az utazási rosszullét kellemetlen tüneteivel.

Az utazási betegséget, a kinetózist régen tengeri betegségnek nevezték, mert leginkább a hosszú hajóutakon kínozta az utazókat. Ma autóban, buszon, repülőn, hullámvasúton, körhintán is kialakulhat, sőt, otthon a számítógép monitorja előtti fotelben is, ha épp egy szimulátor-programba vagy számítógépes autóversenybe mélyed valaki. Meglehetősen gyakori: becslések szerint minden harmadik embernek nehézséget okoz, ha utazás közben a járműve imbolyog, rázkódik, az irányát és a sebességét gyakran változtatja. A kellemetlen tüneteket (szédülést, émelygést, kábultságot, rossz közérzetet) az okozza, hogy a belső fülben lévő egyensúlyszerv (labirintus) és a szem által közvetített információ eltér. A szem statikus helyzetet, a labirintus helyzetváltoztatást jelez. Az ellentmondást az agytörzs úgy oldja fel, hogy hallucinációról van szó (amit rendszerint mérgezés okoz), és hányásra ad utasítást, hogy a mérget a szervezetből eltávolítsa.

Az utazási betegség nem betegség, inkább egy állapot, tehát megszüntetni az erre való érzékenységet nem lehet. A tünetek azonban hányáscsillapítókkal, hányingercsökkentőkkel kezelhetők, időben, az indulás előtt legalább egy félórával beadva ezeket a kialakulása is megelőzhető. Összegyűjtöttünk néhány olyan jó tanácsot, amelyek betartásával még biztosabban elkerülhetjük ezt az utazást elrontó kellemetlenséget.

Hat bevált tipp az utazási rosszullét megelőzésére

Számítson rá!

Aki tudja magáról vagy gyermekéről, hogy hajlamos az utazás során a rosszullétre, az utazás megkezdése előtt alkalmazza a rosszullét megelőzésére szolgáló készítményt, és az utazás alatt is tartson magánál a tünetek enyhítésére, elsősorban a hányinger csökkentésére szolgáló szert. A biztonságérzetet növeli egy minden eshetőségre kézügyben tartott zacskó és papírzsebkendő is, de legtöbbször a diszkrét megoldás lehetőségének tudata elég is ahhoz, hogy ne legyen szükség rájuk.

Nem mindegy, hol ül!

Ha csak lehet, autóban az első ülésre, buszon is a jármű első részébe, és semmiképpen ne a kerekek fölé üljön az, aki volt már rosszul utazás közben. Hajón legszerencsésebb középre ülni, mivel ott „hintázik” a legkevésbé, repülőn pedig a szárnyak fölötti helyek ilyen szempontból a legjobbak. Ha mód van rá, az ülésnél még jobb a fekvő testhelyzet: nem véletlenül tesznek a hajók fedélzetére pihenőágyakat!

Pihentesse szemét!

Repülésnél le- és felszálláskor, illetve a hajó erős imbolygásakor hunyja be a szemét, ülő vagy fekvő helyzetben pihenjen, az se baj, ha sikerül elaludnia!

Vigyázzon a gyomrára! – Könnyű ételek, hideg víz

Aki rosszulléttől tart, ne éhgyomorral utazzon, utazás előtt egy-két órával egyen, persze csak könnyű ételeket, a zsíros, puffasztó, nehezen emészthető ételeket és az alkoholt jobb kerülni. Legyen a táskájában hűvös, nem szénsavas innivaló, legjobb a hideg víz. Sokaknak a rágózás is segít.

Nézzen messzebbre!

Útközben nem ajánlatos lefelé nézni, telefonra figyelni, olvasni, inkább nézzen ki a jármű ablakán, lehetőleg minél messzebbre, a távolabbi horizont lassabban változó képét figyelve.

Beszélgetés, játék: foglalja el magát!

Terelje el a figyelmét a rosszulléttől való félelemről, keressen valami kellemes elfoglaltságot: például egy jó beszélgetést, barkochbát az útitársakkal, közös éneklést a kocsiban!

forrás: http://utikalauzanatomiaba.blog.hu