Van-e rosszabb az egészségünkre nézve, ha teli hassal leheveredünk a kanapéra, és elmerülünk a tévézésben? Ha ilyenkor inkább könnyű sétára indulunk, nagyon jót teszünk magunkkal.

Mielőtt nem volt tévé meg számítógép, az emberek vacsora után nem feküdtek el a kanapén, mert ez önmagában meglehetősen unalmas tevékenység, hanem elmentek sétálni, amely hozzájárult a napi relaxációhoz és a jobb emésztéshez. Erre az esti korzózásra még a ma élő idősebb generáció tagjai is jól emlékezhetnek, illetve vannak még helyek, például Olaszország, ahol ennek a szokásnak évszázados hagyományai vannak. Loretta DiPietro, a George Washington Egyetem közegészségügyi karának professzora erre tekintettel is indított kutatást a jól időzített séták hatásának kiderítésére.

Az összegyűlt adatokból arra a következtetésre jutott, hogy amikor a 2-es típusú cukorbetegség kockázatának kitett idősebb felnőttek étkezés után 15 percig sétáltak a futópadon, az elkövetkező pár órában kisebb kiugrásokat mutatott a vércukorszintjük. Pontosabban a kutatók úgy találták, hogy ezek az étkezés (főleg vacsora) utáni rövid séták még hatékonyabban csökkentik a vércukorszintet, mintha reggel vagy délután 45 percet gyalogolnánk – írja a Time magazin.

Tíz perc séta meglepő hatással
Az ember anyagcseréje úgy zajlik, hogy az emésztőrendszer átalakítja a táplálékot glükózzá, amely az egyik legfontosabb energiaforrás, így étkezés után a glükóz elárasztja a véráramot. Hogy a sejtek felvehessék az üzemanyagul szolgáló glükózt, a szervezetnek különféle hormonokra, elsősorban inzulinra van szüksége. De akiknek már csökkent az inzulintermelő képességük, illetve már cukorbeteggé váltak, azok vérében túl sok glükóz maradhat, ami szívbetegséghez, stroke-hoz, vesebetegséghez és más egészségi problémákhoz vezethet.

DiPietro felhívta a figyelmet rá, hogy különösen az idősebbeknél jelentkezik olyan probléma, hogy az étkezés következtében történő inzulinkiválasztás általában később jelentkezik a nap folyamán. Sokaknál a vacsora a legnagyobb étkezés, utána pedig már csak ülnek vagy fekszenek. Vércukorszintjük így nagyon magasra emelkedhet és órákon át magas is maradhat. Pedig ahhoz, hogy a glükózt sikerüljön kivezetni a vérkeringésből, meg kellene mozgatni az izmokat, amihez a glükózon alapuló energiatermelés szükséges. Egy 2016-os tanulmány már kimutatta, hogy a 2-es típusú cukorbetegséggel küzdők az étkezés után tett mindössze 10 perces sétával jelentősen segítették a vércukorszintjük szabályozását. De a vacsora után végzett mozgás akkor is sokkal hatásosabbnak látszott.

A magas vércukorszintek elleni fellépés mellett az étkezés utáni mozgás az emésztést is segíti. A mozgás serkenti a perisztaltikus mozgást, azaz a bélnek azt a tevékenységét, amellyel a tápanyagot továbbítja az emésztőrendszeren keresztül. Sheri Colberg-Ochs, az Old Dominion Egyetem diabéteszkutatója vizsgálatai során már kimutatta, hogy a vércukorszint szabályozásában az étkezés utáni séta sokkal hatékonyabb, mint egy étkezés előtti.

Az emésztés sebessége
De más tanulmányok is megerősítették, hogy a gyaloglás segít lerövidíteni az időt, ameddig az étel eljut a gyomortól a vékonybélbe, ami elősegítheti a jóllakottságot az étkezés után. Vannak olyan bizonyítékok is, amelyek az ilyen típusú gyorsabb emésztést összekapcsolják a kevesebb gyomorégéssel és egyéb refluxos tünetek mérséklődésével is.

A gyaloglás nem az egyetlen olyan étkezés utáni mozgásforma, amely ezeket az előnyöket hordozza. A rezisztenciagyakorlatok (például a gumikötelezés) vagy az aerob testmozgás is hasonló hatást gyakorol a vércukorszint csökkentésére. Elhízott és 2-es típusú cukorbetegek esetében a vacsora után 45 perccel végzett súlyzózás rövid ideig a triglicerid- és vércukorszintet is csökkenti a Missouri Egyetem vizsgálatai szerint.

De ha az étkezés utáni edzésről van szó, a több nem feltétlenül jobb. Vannak ugyanis bizonyítékok arra is, hogy étkezés után a túl erőteljes gyakorlatozás késleltetheti az emésztést. Ennek oka, hogy az edzés miatt az izmok felé terelődik a véráram, az emésztőtraktusnak viszonylag kevesebb jut Colberg-Ochs szerint. Az étkezés utáni fizikai aktivitást célzó kutatások többsége azt bizonyítja, hogy a mérsékelt intenzitás – a gyors séta vagy a kerékpározás – a legjobb. De minden mozgás jobb mint a tespedés.

Ami az időzítést illeti, a testmozgást az étkezés után egy órán belül érdemes lefolytatni – minél előbb, annál jobb. Colberg-Ochs szerint a glükóz szintje a vérben 72 perccel az étkezés után jut a csúcsra, és ezt megelőzendő kell mozogni. Még egy gyors, 10 perces séta is megéri. Az eddig említetteken kívül ugyanis ez alacsonyabb vérnyomást és a depresszió kockázatának csökkenését is segítheti. Aki például kutyát tart, este vacsora után vigye ki sétálni. De ha nincs mit megsétáltatni, akkor is érdemes az itáliai életérzést kiteljesíteni, vagyis az olaszokat nemcsak a mediterrán étrendben, hanem a vacsora utáni sétában is követni.

forrás: https://www.hazipatika.com