A bezártság miatti szorongás enyhíthető, ha meg tudjuk őrizni a korábbi hétköznapok rituáléit. A koronavírus-járvány miatt rengeteg ember válik hosszabb ideig a saját lakásának önkéntes rabjává. Amennyire csak lehet, mindenki őrizze meg a korábbi rutinjait, a napi rituálékat ilyenkor is – tanácsolta Knapek Éva klinikai szakpszichológus.

Legyen kiszámítható a napirendünk
A szakértő szerint a rituálék keretet adnak a napoknak, feltöltik azokat tartalommal. Ezért azt javasolta, érdemes kiöltözni ugyanúgy, mint ahogy a munkába szoktunk, ugyanabban az időben felkelni, illetve a nappalok és az éjszakák ritmikus változását megőrizni. Az, ha valaki nem túl későn fekszik le és nem is túl későn kel, a későbbi alkalmazkodást is segíti majd, amikor visszatérnek a mindennapok a normál kerékvágásba. Emellett ha eltolódnak a napszakok, az rossz hatással lehet az ember hangulatára is – mondta.

A szakpszichológus fontosnak tartja a napirend kialakítását is, ám azt tanácsolta: senki se ragaszkodjon túl mereven hozzá. A jó napirendet szerinte arról ismerni meg, hogy előre be vannak tervezve a szabadidős tevékenységek is, és a célok megvalósítása mellett az egyensúlyra is törekszik.

Knapek Éva kitért a kényszerességre is, amiről azt mondta: a veszélyhelyzet idején természetes dolog, hogy jobban félünk a fertőzésektől, betegségektől, most normális, ha valaki többet takarít, fertőtleníti a kezét. Ha azonban hosszabb ideig merevvé, ismétlődővé, rituálészerűvé válik ez a félelem, el kell gondolkodni szakember felkeresésén.

forrás: www.hazipatika.com