Az igényléshez az iskolában leadott szülői nyilatkozat szükséges – ezek a legfontosabb tudnivalók.

Mi a HPV?
A HPV-fertőzés a leggyakoribb szexuális úton terjedő fertőzés, így az emberek többsége szinte biztosan elkapja élete során. A vírus az intim területek bőrének érintkezésével is terjedhet, így a fertőzés nem kizárólag nemi aktus során kapható el. A fertőzés sokszor tünetmentes: a HPV vírust hordozó férfiak vagy nők többsége nem is tudja, hogy fertőzött, így könnyen terjeszthetik a vírust. Magyarországon évente kb. 3000 olyan daganatos megbetegedést diagnosztizálnak, amelyet a HPV okoz.

A HPV veszélyes a férfiakra is?
A HPV nem csak a nőket érinti, és nem csak méhnyakrákot okozhat, de ezt sajnos még mindig csak kevesen tudják. Évente 4-500 nő hal bele méhnyakrákba, de kb. ugyanennyi férfi veszti életét más, HPV-vel kapcsolatba hozható daganat miatt. Bár a méhnyakrák a megismertebb közülük, a HPV számos más daganat kialakulásában is szerepet játszhat. A méhnyakrákon kívül a HPV okozza a külső nemi szervek, a végbélnyílás vagy a garat daganatainak nagy részét is.

A HPV ellen létezik védőoltás, amely a legnagyobb védelmet akkor nyújtja gyermekünk számára, ha még a szexuális élet megkezdése előtt megkapja.

Az iskolákban igényelhető 9-komponensű védőoltás a 6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52, 58-as HPV típusok ellen nyújt védelmet. Bár több mint 100 HPV típust ismerünk, a felsoroltak felelősek a nemi szervi szemölcsök és daganatos betegségek döntő többségéért.

Biztonságos?
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2007 óta rendszeresen elemzi a HPV vakcinák biztonságossági adatait és 2017-es legfrissebb jelentésükben a HPV elleni védőoltásokat kiemelkedően biztonságosnak minősítették.

forrás: www.webbeteg.hu