Bár előre nem lehet tudni, hogy kinél milyen lefolyású lesz az új típusú koronavírus okozta betegség, az eddigi tapasztalatokból már fel lehet állítani egy általános sorrendet, amely szerint jelentkezhetnek a tünetek.

A koronavírus-járvány jelenleg agresszívabb, mint tavasszal – mondta el Dr. Kovács László tüdőspecialista a Pannon RTV-nek. A szakember szerint egészen addig védekeznünk kell a fertőzés ellen, amíg elérhetővé nem válik védőoltás. Az orvos emellett a betegséges lehetséges általános lefolyásáról is beszélt.

Ilyen sorrendben jöhetnek a tünetek
A koronavírus-fertőzés gyakran magas lázzal, illetve hidegrázással kezdődik, amelyet ízületi fájdalmak és fejfájás is kísérhet. Jellemző továbbá, hogy nagymértékű fáradékonyság is megjelenik. A következő napokban kialakulhat a torokfájás és a száraz köhögés, amely azt jelzi, hogy a vírus lefelé, az alsó légutak felé halad. Ez a folyamat nagyjából egy hétig tart. Az alsó légutakban esetlegesen fellépő gyulladás pedig már jelentősen súlyosbíthatja a páciens állapotát.

Hányás és hasmenés is jelentkezhet
A következő pillanat lehet az is, hogy az új típusú koronavírus elindul az emésztőrendszerbe. Ebben az esetben jellemzően hányást, hányingert és hasmenést tapasztalhatunk – ismertette a szakember. Megemlítette továbbá, hogy a fiataloknál gyakran a szag- és ízérzékelő receptorokat is károsítja a kórokozó, így a fertőzöttek akár hetekig nem érzik az ízeket és az illatokat.

A súlyos lefolyású COVID-19 esetében pedig a borzalmas fáradékonyság és a légszomj dominál. Ez azt jelenti, hogy az érintett néhány lépést sem tud megtenni anélkül, hogy kifulladna. “Ebben az esetben nagyon oda kell figyelni, vigyázni, hogy időben reagáljunk” – hangsúlyozta a tüdőspecialista.

forrás: www.webbeteg.hu