Gyűlnek a bizonyítékok, amik szerint a C-vitamin, a D-vitamin és a cink adása hozzásegíthet ahhoz, hogy az új típusú koronavírus okozta fertőzést elkerüljük, vagy – ha az már kialakult – a Covid-19 lefolyását enyhébbé tegyük.

C-vitamin + D-vitamin + cink
Ki ne szedne a náthás, influenzás, tüdőgyulladásos őszi-téli időszakban C-vitamint? Az akut légúti fertőzéseknél a C-vitaminnal nyert korábbi kedvező tapasztalatok szolgáltatták a kiindulópontot ahhoz, hogy a Covid-19 kapcsán is vizsgálatok kezdődjenek a C-vitamin jelentette védelemmel és a C-vitamin szedésével kapcsolatban. Jelenleg már rendelkezésre állnak olyan eredmények, amik azt sejtetik, hogy a C-vitamin nagy dózisban való adagolása hozzájárulhat a Covid-19 kezeléséhez.

Ismert, hogy a D-vitamin fokozza a szervezet ellenállóképességét a légúti kórokozókkal szemben: megnehezíti azok nyálkahártyákon való átjutását, támogatja azok elpusztítását. Vizsgálatok eredményei arra utalnak, hogy a D-vitamin alacsony szervezetbeni szintje a Covid-19 magasabb előfordulási gyakoriságával és a betegség súlyosabb lefolyásával függ össze. Azokban az országban, ahol a lakosság D-vitamin-szintje alacsony volt, ott a Covid-19 világjárvány 2020 tavaszi hulláma magasabb megbetegedési és elhalálozási aránnyal társult. A D-vitamin-szintet pedig nem csupán a napsütéses órák száma befolyásolja, hanem az étkezési szokások, az életmódbeli különbségek és a bőrszín is.

A légúti fertőzések megelőzésében az egyik legfontosabb nyomelem a cink. Ismert, hogy a cink gátolja a különféle vírusok, köztük a koronavírusok szaporodását, fehérjeszintézisét. Van olyan vizsgálat, ami alapján a cink adása a Covid-19 tünetekjavulásához vezet. Más eredményekpedig arról tanúskodnak, hogy a cink csökkenti a Covid-19-cel összefüggő alsó légúti károsodások kockázatát.

Kérdéses a dózis és a felszívódás… segíthetnek a liposzómák
A klinikai tapasztalatok és vizsgálatok alapján az említett vitaminokból és nyomelemből akár az ajánlott napi dózisnál magasabb mennyiségek bevitele is szükségessé válhat, ha a légúti fertőzések, így a Covid-19 megelőzéséről, kezeléséről van szó. Bebizonyosodni látszik, hogy C-vitaminból az optimális szervezetbeni hatás elérése érdekében már napi 200 mg bevitele is elegendő, D-vitaminból pedig napi 2000 NE bevitele tűnik követendőnek.

Lényeges az is, hogy a szervezetbe bejutó vitaminmennyiség minél nagyobb arányban hasznosuljon. Ehhez segíthet hozzá a liposzomális formulációk alkalmazása. Érdemes tehát a liposzomális patikaszerek mellett letenni a voksot. A liposzómák ugyanis fokozhatják a beléjük zárt vitaminok bélből történő felszívódást, és magasabb hatóanyag-koncentrációt eredményezhetnek a szervezetben.

forrás: www.webbeteg.hu