Kínzó torokfájás, rekedtség, nyelési nehézségek, és az ezekkel együtt járó rossz közérzet, nyomottság, fáradékonyság? Következzen néhány hatékony tipp ellenük!

Ha sorra vennénk az ősszel rendszerint jelentkező egészségügyi problémákat, akkor a megfázás és a vele együtt járó torokfájás bizony garantáltan vezető helyet foglalnának el. Nem csak az a baj ezzel, hogy fájdalommal jár, hanem a rossz közérzet és a gyakran lázas állapot sem kedvez a hatékony és kiegyensúlyozott napoknak. S hogy mit érdemes tenni annak érdekében, hogy mihamarabb újra egészségesek lehessünk? Mindenkinek megvannak a maga módszerei a torokfájás enyhítésére. Vannak, akik a gyógyszerek hívei, de a természetes gyógymódokra talán még többen esküsznek. Cikkünkből megtudhatja, mivel érdemes próbálkozni, hogy a torokfájásnak gyorsan, szövődmények nélkül mondhasson búcsút.

1. Gyors segítség a patikából
A mindennapi rohanásban sokan nem engedhetjük meg magunknak, hogy napokra kiszálljunk a mókuskerékből. Nem véletlen, hogy torokfájással is gyakran fordulnak a páciensek orvoshoz. Azonban antibiotikumra sokkal ritkábban van valóban szükség, mint sokan hiszik! Ezek a hatékony gyógyszerek ugyanis csak a bakteriális fertőzések ellen hatékonyak, a vírusokra nem hatnak. Sőt az antibiotikumok helytelen alkalmazása többet árt, mint amennyit használ. Tény azonban, hogy a mellékhatások miatt egyre többen inkább a természetes gyógymódokat részesítik előnyben. Ha mégis szeretnénk gyógyszerekkel megtámogatni a bevált praktikákat, akkor a patikában kapható, recept nélkül is elérhető forró italporok, lázcsillapítók és szopogatós tabletták remek választásnak bizonyulhatnak. Természetesen ezek mellé alkalmazhatjuk azokat a módszereket, amelyek otthon megtalálható alapanyagokat használnak fel, és így szolgálják az egészség helyreállítását.

2. Gargarizáljunk sós vízzel!
A sós vizes gargarizálást az orvosok is gyakran javasolják, ugyanis a só fertőtlenítő hatásával segít elpusztítani a baktériumokat, vírusokat, és a duzzanatot is képes lelohasztani. Egy pohár langyos vízben oldjunk fel fél evőkanál sót, majd gargalizáljunk vele, amíg el nem fogy. Érdemes naponta többször ismételni, és a jótékony hatás biztosan nem marad el. Ugyan a tömény sós víz ízét sokan nem kedvelik, mégis megéri bevetni a módszert, sokszor bizonyított már.

3. Meleg levesek
Ha torokfájásról van szó, akkor a folyadékbevitel fontosságára nem lehet elégszer felhívni a figyelmet. A folyadék kitűnő szolgálatot tesz akkor, ha kínzó torokfájástól szenvedünk, és a láz csillapításában is központi szerep jut neki. Mi más lehetne élvezetesebb forrása a folyadékbevitelnek, mint a meleg levesek? Pótolhatóak a fogyasztásukkal a vitaminok, ásványi anyagok, ráadásul könnyen emészthető formában juthatunk a segítségükkel a gyógyuláshoz nélkülözhetetlen energiához. A csirkehúsleves igazi csodaszernek számít, de érdemes a hagymalevest is bevetni akkor, ha nehezen nyelünk, tele az orrunk, és csak egy nyugodt éjszakára vágyunk.

4. Teák
Megfázás és torokfájás? A legtöbben elsőként egy meleg mézes teát javasolnák gyógymódként. Kétségtelen, hogy tea nélkül nehezen elképzelhető a megfázásos időszak átvészelése. Mielőtt azonban a filteres teák mellett döntenénk, érdemes egy próbát tenni a szálas verziókkal is. Ez utóbbiak hatékonyságához kétség sem férhet, és ízviláguk is gazdagabb, mint a filteres fajtáknak. A vegyes gyümölcsteák éppen úgy remek választásnak bizonyulnak, mint a gyógyteák. Ez utóbbiak közül a kakukkfű kifejezetten ajánlott torokfájásra, de az általános gyógyhatásáról ismert kamilla, a C-vitaminban gazdag csipkebogyó, vagy akár a köhögésre ideális hársfatea is javasolt. Ízesítésre a citrom és a méz mindig beválik, de a gyógyteákat akár ezek nélkül is megéri megkóstolni. Ugyan a megszokott ízektől eltérővel rendelkeznek, de a bennük levő ásványi anyagokon és vitaminokon túl a szertartás maga is erősíti a teák testet-lelket gyógyító hatását.

5. Pihenés
Itt érkeztünk el ahhoz a kritikus ponthoz, amit a legtöbben nem szeretnének betartani. Gyakran nem engedhetjük meg magunknak, hogy akár csak egy napra is kiessünk a munkából, és azt is jól tudjuk, hogy utána sokszoros terhelésnek leszünk kitéve. Tény azonban, hogy a pihenés nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a szervezet minden erejével a gyógyulásra tudjon koncentrálni. Maradjunk ágyban legalább egy-két napig, fókuszáljunk a tested erősítő alapanyagok fogyasztására, aludjunk sokat, így gyorsabban felépülünk, minthamegállás nélkül hajtanánk, és közben igyekeznénk túlélni a betegséget.

forrás: almapatika.hu