A gyulladás mindig annak a jele, hogy valamilyen fertőzés, sérülés ellen küzd a szervezetünk. Kellemetlen, sőt néha fájdalmas tünetekkel járó panaszainkat számos készítménnyel enyhíthetjük, közöttük szép számmal találunk természetes megoldásokat is. Öt, szinte minden háztartásban megtalálható növényt mutatunk, amelyeket sikerrel vethetünk be gyulladásos tünetek ellen.

A gyulladás mindig annak a jele, hogy szervezetünk valamilyen fertőzés, sérülés ellen küzd. A gyulladásos állapot tehát tulajdonképpen még előnyünket is szolgálhatja, persze hosszú távon ez már nem annyira igaz. A gyulladás fájdalommal és rossz közérzettel jár, sőt akár komolyabb szövődmények kialakulásához is vezethet, így kezelése kiemelt fontosságú. A gyulladás esetén is fontos, hogy nem a tüneteket, hanem a kiváltó okot kell megszüntetni.

Vannak, akik jobban kedvelik a természetes gyógymódokat, de másoknak is hasznos, hogy a természet patikájában számos olyan alapanyag megtalálható, melyek eredményesen alkalmazhatóak gyulladáscsökkentőként. Közöttük nem csak gyógynövények, hanem fűszerek is találhatók, ráadásul a legtöbb általában van is otthon a háztartásban. Gyulladáscsökkentésre fel!

Kurkuma: a kurkumin erejével
Az indiai konyha által előszeretettel használt kurkuma intenzív gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatással rendelkezik. Felveszi a küzdelmet a szervezetben jelen levő szabad gyökökkel, és a gyulladások okozta fájdalomnak is elejét lehet venni ilyen módon. A fűszerből fél teáskanálnyira lesz szüksége, ha ezt feloldja tejben és elfogyasztja, már egy jó lépést tett egészsége érdekében. Használja rendszeresen és elkerülik a gyulladások.

Gyömbérrel a betegségek ellen
A gyömbért nem véletlen javasolják influenza, megfázás esetén. Gazdag antioxidánsokban és olyan módon csökkenti a gyulladásokat, hogy tulajdonképpen az azokat előidéző vegyület termelődését állítja meg. Készíthet belőle gyömbérteát, de ha nem zavarja az erőteljes íze, akár nyersen is rágcsálhatja.

Dió, ami nem csak az agyat védi
A természet furcsasága, hogy a dió hasonlít az emberi agyhoz, és hatását illetően is e területen tapasztalhatóak meg előnyei. Azonban nem csak az agyműködést serkenti ez az olajos mag, hanem gyulladáscsökkentő hatású vegyületekkel is rendelkezik az. Azonnal csillapíthatja vele éhségét és egyúttal szervezete egészségéért is tehet.

Kamilla – gyulladáscsökkentés az egész szervezetben
A gyógynövények alfája és omegája a kamilla. A házipatika elmaradhatatlan eleme, amit külsőleg és belsőleg is alkalmazhat a gyulladások csökkentésére. Legyen szó gyomorbántalmakról, torokgyulladásról, idegi gyengeségről vagy bőrbetegségekről, a kamilla jótékony hatással van.

Fokhagyma, az igazi klasszikus
A fokhagymát nem véletlen soroljuk a gyógynövények közé, hiszen a konyhai felhasználáson túl gyógyító tulajdonságait is régóta ismerjük, használjuk. Évszázadok óta a népi gyógyászat tárházának tagja, ugyanis a gyógyszerekhez hasonló baktérium-és vírusellenes hatással rendelkezik. Ízületi gyulladás esetén éppen úgy segít, mint influenzából eredő gyulladásos tüneteknél. Fogyassza nyersen és a fájdalmak garantáltan megszűnnek!

Manapság egyre többen nyitnak a természetes gyógymódok irányába, hiszen hatékonyságukhoz kétség sem férhet. Érdemes többféle alapanyagot is felhasználni annak érdekében, hogy jobb egészségi állapotnak örvendjünk, és a gyulladással járó folyamatoknak is mihamarabb búcsút mondhassunk.

forrás: almapatika.hu