Az agility nem csak színes, látványos sport, amelynél a kutyáknak akadályokat kell leküzdeniük, hanem remek eszköze annak is, hogy fejlődjön az eb és a gazda közti kommunikáció. A siker mindig közös, a lényeg a jó együttműködés. Miről szól az agility?

A kutyasétáltatás, kutyával való futás vagy túrázás a gazdának és a kutyának egyaránt örömforrás, de aki ennél többre vágyik, az kipróbálhat olyan kutyás sportokat is, mint például az agility. Ennek során az ebeknek a legkülönbözőbb akadályokat – köztük mérleghintákat, alagutakat, karikákat, szlalompályákat – kell leküzdeniük, átugraniuk, megmászniuk vagy bennük, alattuk átkúszniuk, szoros együttműködésben a gazdával. Utóbbi a kutya mellett fut, kedvencét ő irányítja a pályán. A kooperáció célja, hogy az eb az akadálypálya feladatait szintidőn belül, hibátlanul teljesítse. A következő lépés a verseny, amelyet az a kutya nyer, amelyik a pályát a legkevesebb hibával teljesíti a legrövidebb idő alatt. A sportág az elmúlt években egyre népszerűbb lett, rengeteg bajnokságot tartanak mindenfelé, vannak nemzetközi versenyek is.

Előnyök mindenkinek
Az agility komoly figyelmet és felkészülést igényel mind a gazda, mind a kutya részéről, és rengeteg előnye van. Segít például levezetni az eb fölösleges energiáit, az edzések során átmozgatja az állat minden porcikáját. A felkészülés és a versenyek idején a gazda is mozoghat, szerezhet új barátokat, ismerősöket. A tréningek ugyanis kutyaiskolákban történnek, ezt a sportot magányosan nem igazán lehet gyakorolni (bár kisebb akadálypályát bárki építhet a kertjében, és vannak ilyen elemek kutyafuttatókon is). Ez a mozgásforma az eb és a gazda közötti bizalmat is erősíti, a páros között komoly kötődést alakít ki.

Figyelni a szabályokra
Az agilityre külön szabályok vonatkoznak, az eben például nem lehet sem póráz, sem nyakörv. Ebből adódóan a gazdának testbeszéddel és szóbeli jelekkel kell kommunikálnia kedvencével, a fizikai kontaktusnak és az érintésnek semmilyen formája nem megengedett.
Bár az agilityn mérettől és fajtától függetlenül szinte minden egészséges kutya részt vehet, ezt a sportágat elsősorban olyan ebekkel ajánlott űzni, amelyek szeretnek futni, kedvelik az új kihívásokat. Ilyen például az uszkár, a border collie vagy a golden retriever.

Azt semmiképp nem szabad elfelejteni, hogy ugyan vannak versenyek, ez a műfaj elsősorban a kedvtelés és szórakozás, örömmel végzett testmozgás!

forrás: almapatika.hu