A parlagfű és a fekete üröm gyakori allergén, aki érintett, annak nem kell bemutatni az általuk okozott tüneteket. Nyár végén kezdenek virágozni, a szezonjuk pedig elhúzódik október végéig, így aki érzékeny rájuk, az ebben az időszakban elkezd tüsszögni, könnyezni. Hogyan lehet enyhíteni az ilyenkor jelentkező panaszokat, és meg lehet-e szüntetni magát az allergiát?

A parlagfűre rengetegen allergiások, és sokaknál okoz panaszt a fekete üröm is. Számukra a nyár vége és az ősz eleje nagyon kellemetlen lehet, kezelés nélkül az allergia egészen súlyos formát is ölthet. Míg a parlagfű inkább csak augusztustól okozhat gondot, addig az üröm már július közepétől virágzik, és a szezonja ősszel is tovább tarthat. Persze vannak, akinél komolyabb tünetek csak akkor jelentkeznek, ha a pollenkoncentráció magas, az idő száraz és napos, a szél pedig feltámad, de az allergiát ilyenkor sem szabad félvállról venni. A problémát már enyhébb esetben is kezelni kell, lévén az allergének ilyenkor is kiválthatnak a légutakban minimális gyulladást, az pedig a légzőrendszert komótosan, de folyamatosan károsítja. Ilyenkor súlyos tünetek nem alakulnak ki, de évtizedes távlatban magasabb lesz az asztma és a krónikus obstruktív tüdőbetegség (COPD) rizikója is. Ennek az esélyét azzal lehet csökkenteni, hogy már az első tüneteknél használunk allergiagyógyszereket, antihisztaminokat.

Sokan tartanak attól, hogy ezek a készítmények álmosítanak és szedálnak, de ez csak a régi, ma már korszerűtlennek számító készítményeknél van így. Az új szereknek ilyen hatása nincs, ráadásul nem kell az alkalmazásukat hetekkel az allergiaszezon előtt megkezdeni. Elég akkor, ha már megérkeztek a pollenek és kopogtatnak a tünetek. Ezen előnyök miatt érdemes a régi és megszokott, ám mára idejétmúlt készítményeket új szerekre cserélni. Fontos az is, hogy a várható panaszokat és a megszüntetésükhöz szükséges dózisokat ne csak a pollenjelentés alapján becsüljük meg, hanem figyeljük az időjárást és a légszennyezettséget is. Például ha fúj a szél vagy szennyezettebb a levegő, akkor nagyobb adag antihisztaminra lehet szükség. Ilyenkor a hagyományos allergiagyógyszerek nem is elegendők, az antihisztamin egyszeres adagját nyugodtan meg lehet duplázni. Különösen igaz ez a korszerű tablettákra, amelyek ilyenkor sem álmosítanak. Persze az alkalmazás mikéntjéről érdemes orvossal is egyeztetni.

Segít a tengervíz?
Allergiánál a tengervizes orrszprék is jótékony hatásúak lehetnek, ugyanis segítenek eltávolítani az orrból az odatapadt polleneket, ezáltal csökkenthetik a tüneteket, plusz javítani tudják a nyálkahártya állapotát. Ezeket érdemes használni repülőutakon is – ilyenkor ideális esetben legalább óránként alkalmazni kell őket –, így ugyanis segítenek kivédeni a száraz levegő káros hatását. Az orr kiszáradása azért gond, mert ilyenkor a pollenek is jobban irritálják a nyálkahártyát.

Nyilván nem a repülőn, de jó szolgálatot tehetnek az orrmosó ballonok is, amelyek lehetővé teszik az orrüreg izotóniás sóoldattal való átmosását. Velük deciliterben mérhető vízmennyiséggel lehet átöblíteni az orrüreget, javítani a nyálkahártya hidratáltságát. Ez azért előny, mert a légzés minőségére és a tünetek súlyosságára annak állapota is hatással van. Fontos, hogy a ballonokba kerülő víz tényleg izotóniás, azaz 0,9 százalékos oldat legyen, ha ugyanis túlzottan koncentrált, akkor nedvességet von el a nyálkahártyától, hosszabb távon kiszárítja az orrot. Nem jó az sem, ha az oldat túl híg, mert bár mechanikusan tisztít és kimossa a polleneket, belőle víz lép a szövetekbe, így picit megduzzad a nyálkahártya. Emiatt fontos, hogy a ballonokhoz patikában szerezzünk be zacskózott sót, vagy otthon mérjük ki a kellő mennyiséget grammos mérleggel.

Orrszprét, de milyet?
Ha a tengervizes orrszprék és a ballonos orrmosás nem hozza meg a kellő eredményt, érdemes szteroidos orrszpréket is beszerezni. Ezeket a háziorvos is felírhatja, allergiánál pedig sokkal jobb ezeket alkalmazni, mint a hagyományos, vény nélküli termékeket, amelyek csak pár napig, általában maximum egy hétig használhatók. Ha ezt a szabályt nem tartjuk be, akkor az orrszprékre „rászokunk”. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az azonnali hatásuk többé-kevésbé megmarad, de a befújás után néhány órával ellencsapásos reakció alakul ki, és az orrnyálkahártya a többszörösére duzzad. Viszont ez már nem az allergia miatt történik, hanem az orrszpré hatására. A szteroidos típusoknál ilyen veszély nem fenyeget, ráadásul azokat csak naponta egyszer vagy kétszer kell alkalmazni. Előnyük az is, hogy ellentétben a hagyományos orrszprékkel, hosszabb távon sem teszik tönkre a nyálkahártyát.

Az ilyen készítményeknek egyetlen hátulütője, hogy nem szüntetik meg azonnal a panaszokat, gyakran egy hét kell ahhoz, hogy a hatásuk felépüljön – viszont ez nem sok ahhoz képest, hogy a parlagfű és az üröm virágzása akár október végéig is elhúzódhat. Magyarán ha kivárjuk azt a néhány napot, ami után az orrszpré már kifejti a hatását, akkor onnantól kezdve nyugodtak lehetnek az éjszakáink, az orrdugulástól nem kell tartanunk. Utóbbi azért gyakori, mert az antihisztaminok az orrdugulást általában nem tudják csillapítani, csak az orrfolyásra, orrviszketésre, szemviszketésre, szempirosságra és szemszárazságra hatnak.

Kell tőlük tartani?
Az allergiánál alkalmazott orrszprékben lévő szteroidtól nem kell tartani, az ugyanis csak helyileg szívódik fel, így olyan mellékhatásokat sem okoz, mint a klasszikus, a szervezet egészére ható szteroidgyógyszerek. Utóbbiakat elsősorban autoimmun betegségeknél alkalmazzák nagy dózisban, tablettásan vagy injekciósan, emiatt van szisztémás hatásuk. Nem okoznak gondot az allergiás asztmások szteroidos inhalátorai sem, azokból is csak csekély mennyiségben – mikrogrammos dózisban – kerül hatóanyag a szervezetbe, méghozzá célzottan. Szteroidok egyébként a mellékvesében is képződnek természetes módon, allergiánál ez a szerv maga is emelt adagban termeli ezt a hormont a gyulladásgátló hatása miatt. Ilyenkor a szteroid nem is helyileg fejti ki a hatását az orrban, hanem a véráramon keresztül jut el a célterületre. Ezzel szemben a szprék és inhalátorok csak helyileg vannak jelen, alkalmazásukkor pedig megszűnik az az ördögi kör is, hogy a mellékvese a gyulladás miatt folyamatosan nagyobb adagban termeli a szteroidhormont.

Ördög a részletekben
Magas pollenkoncentrációnál a tüneteket az is enyhíti, ha szabadtéren maszkot hordunk, így a polleneket eleve nem engedjük bejutni a légutakba. Jó szolgálatot tesz a napszemüveg is, az ugyanis nemcsak az UV-sugaraktól védi a szemet, hanem valamilyen szinten a pollenektől is. Ha viseljük, kevésbé fog viszketni, vörösödni a szemünk. Hasznos az is, ha hazaérkezés után a ruháinkat azonnal lecseréljük, megelőzve ezzel azt, hogy a polleneket széthurcoljuk a lakásban. Szintén praktikus, ha pollenszezonban száműzzük az előszobai szőnyegeket, azokon ugyanis könnyen megtapadhatnak a velünk érkező pollenek.

Allergiaszezonban érdemes figyelni arra is, hogy a ruhákat ne szabadtéren szárítsuk, hanem beltéri ruhaszárítón vagy szárítógépben. Praktikus, ha esténként hajat mosunk, ezzel ugyanis eltávolíthatjuk a belőle a polleneket, amelyek a lakáson belül, sőt még éjszaka, alvás közben is gondot okozhatnak. Érdemes alaposan megmosni az arcot is, hogy virágpor a szempillákon és a szemöldökön se maradjon. Ha a családban a kisgyerek az allergiás, akkor a babakocsiját üresen sem szabad a szabadban hagyni, az ajtó előtt ugyanis rárakódhatnak a pollenek. Nem szerencsés az sem, ha a kicsi a plüssjátékait kiviszi a szabadba, és utána velük alszik. Jobb, ha az allergiás gyerekeknek kintre külön játékaik vannak.

Száműzni a polleneket
Allergiánál célszerű lehet hepaszűrős légtisztítót is beszerezni, azok ugyanis hatékonyabbak az egyszerű légkondik pollenszűrőinél. Ugyanez igaz a porszívókra, azokból is érdemes hepaszűrőset vásárolni, és azzal rendszeresen és alaposan porszívózni. Ez a típus gátolja, hogy a pollenek részecskéi a levegőbe visszajussanak, míg a hagyományos készülékekre ez nem igaz. Azok ezt nem akadályozzák meg, ugyanis a porzsákjukban csak a nagyobb pollendarabok maradnak, a kisebbek a kiáramló levegővel visszakerülnek a légtérbe.

Jók lehetnek azok a vízszűrős porszívók is, amelyek vízen „átfuttatva” engedik ki magukból a beszívott levegőt. Ezeknél a víz megköti a beszívott pollent, így a légtérbe szinte semmi nem jut vissza. Allergiaszezonban a szellőztetésre is figyelni kell, azt a legjobb a késő esti, éjszakai órákban megejteni, amikor kisebb a légmozgás. Ha szeles az idő, akkor az ablakokat éjjel sem szabad kinyitni, mert a szél távolabbról is besodorhatja a lakásba a polleneket. Az eső a szellőztetés szempontjából jó, olyankor bátran ki lehet tárni az ablakokat és be lehet engedni a levegőt.

Ésszel sportolni
Ha allergiásként szabadtéren sportolunk, akkor azt is időzíteni kell – magas pollenkoncentrációnál nem is jó ötlet kint terhelni a szervezet –, a mozgás hatására ugyanis erősödhetnek a tünetek. Ennek oka az, hogy a nyálkahártya az allergének miatt megduzzad, így az orrlégzés nehézkessé válik, elkezdünk a szánkon át levegőt venni. Ez az állapotot csak rosszabbítja, hiszen szájon át még több pollen kerül a szervezetbe. Az is gond, hogy az allergénekkel történő ilyen jellegű érintkezés az allergiás asztma kialakulásának a rizikóját is emeli. Emiatt ha sportolás közben azt tapasztaljuk, hogy bármilyen allergiás reakció lép fel, azonnal meg kell állnunk. Akinél ilyen egyszer már előfordult, annak jobb nem is kísérleteznie a szabadtéri sportolással, hanem maradni a zárt termekben vagy a fedett uszodákban.

Érdemes azzal is tisztában lenni, hogy az allergiának van pszichés komponense is, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy a stresszhelyzetek befolyásolják az allergiás tünetek súlyosságát. Emiatt pollenszezonban jó a megszokottnál többet pihenni, relaxálni. A feszültségcsökkentést az is segítheti, ha zárt fürdőt keresünk fel, ahol a levegő garantáltan tiszta, és van esetleg sókabin is. Utóbbi a légutaknak is hasznára válik.

Mit tud az immunterápia?
Ugyan ez az idei szezonban már nem vethető be, de hosszabb távon érdemes elgondolkodni az allergia immunterápiás kezelésén. Ez már nem tüneti, hanem oki terápia, ami a panaszokat úgy szünteti meg, hogy az immunrendszert néhány év alatt hozzászoktatja az allergénhez. Maga a terápia otthon is elvégezhető, az allergén kivonatát tartalmazó készítményt elég felvinni a szájnyálkahártyára. Ha ez megtörténik, akkor az immunsejtek „ráébrednek” arra, hogy a veszélyesnek gondolt anyag nem okoz gondot, nem kell ellene fellépni. Ezt követően ezt az információt szétkürtölik az egész szervezetben.

Az ezt eredményező terápiát a pollenszezon előtt legalább egy hónappal meg kell kezdeni, majd annak végéig ismételni naponta, 3-5 éven keresztül. Azt, hogy a kezelés kinél mennyi re hatékony, előre fel lehet mérni molekuláris allergiavizsgálatokkal. Parlagfűnél ez a módszer jellemzően jól működik, kevés az olyan érintett, aki nem reagál jól a kezelésre. Gyerekeknél azt is kimutatták, hogy az időben megkezdett immunterápiával megállítható az allergiás menetelés. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a kicsik nem lesznek egyre több anyagra érzékenyek vagy rosszabb esetben allergiás asztmásak.

forrás: almapatika.hu