Teljesen természetes folyamat, hogy naponta elveszítünk 80-100 szál hajat. Időnként azonban a hajhullás kórossá válhat, esztétikai probléma helyett valódi betegségre utal. Hajhullásra akkor gondolunk, ha fésülködés után túl sok hajszál marad a hajkefében, vagy a lefolyó dugul el gyakran a hajmosáskor oda kerülő hajszálak miatt. Egy idő után a hajhullás a fejen is látványos tünetet okoz: vagy ritkábbá válik a hajkorona, vagy egy-egy jól körülírható területen fogyatkoznak meg, illetve tűnnek el a hajszálak. Ezt nevezik foltos hajhullásnak, amit élesen el kell választani a diffúz hajvesztésről. Utóbbiról akkor beszélünk, ha valaki naponta 80-100 hajszálnál többet veszít el.

Nem csak esztétika
A foltos hajhullás nem szép látvány, de a probléma nem csak esztétikai kérdés, hanem valódi betegség. Szerencsére ez a panasz nagyon ritka. Mivel hátterében komoly immunológiai problémák is állhatnak, érintettjeit fontos alaposan kivizsgálni. Az egyik leggyakoribb ok, hogy a hajhagymák kilökődését az immunrendszer működészavara, túlreagálása okozza, ez vezet oda, hogy bizonyos területekről először foltokban, majd akár teljesen is eltűnik a haj, és akár a szőr is. Emellett okozhat foltos hajhullást rejtett gyulladás, de akár egy gócos fog vagy mandula is. Meghúzódhatnak a háttérben krónikus gyulladások is, amelyek például a prosztatát vagy az epehólyagot érintik.

Bűnös hormonok
A diffúz hajhullás már gyakori probléma, ezt nevezik férfias hajhullásnak. A főleg a homlokot és a halántéklebenyt érintő hajvesztés hátterében az áll, hogy a hajhagymák érzékenyek a hormonokra. Akinek hajkoronája idősebb korban is dús, annak hajhagymái genetikailag kevésbé érzékenyek erre a hatásra. A diffúz hajvesztés kisebb arányban, de a nőket is érintheti. A jelenség hátterében esetükben is az áll, hogy hajhagymáik genetikai okok miatt érzékenyebbek a hormonhatásokra. Ez a probléma nem is igazi betegség, inkább egyfajta adottság. Vannak olyan életszakaszok is, amikor a haj fiziológiás okok miatt megritkulhat. Erre jellemzően tavasszal és ősszel lehet számítani olyan esetekben, amikor valaki nem fogyaszt elég vitamint.

Az okot kezelni
Mivel a foltos hajhullást sok betegség okozhatja, mindig fontos, hogy az okot föltárják, majd lehetőség szerint azt kezeljék. Ehhez sokszor több szakorvosra is szükség van. Ha a hajhullás genetikai okok miatt következik be, főképp szépészeti eljárások jöhetnek szóba, sor kerülhet akár hajbeültetésre is. Enyhébb esetekben, ha a problémát például vitaminhiány okozza, étrend-kiegészítőket, vitaminokat lehet szedni, érdemes napi szinten hajszeszeket használni. Hasznosak lehetnek a helyi vérbőséget fokozó kezelések is. Vérbőséget fokozó anyagokat a páciensek a fejbőrbe is injektálhatnak, ami ugyan orvosi beavatkozás, de csak szépítő jellegű. Segíthet a mezoterápia is, amit néhány hetente ismételni kell.

forrás: almapatika.hu