Tévedünk, ha azt gondoljuk, a gyógyszereket bármivel bevehetjük, ugyanis nem csak az a fontos, hogy a készítmény lejusson a gyomorba, hanem az is, hogy utána a lehető legjobban felszívódjon. Mivel a bevételhez használt italok ezt befolyásolhatják, meg kell gondolnunk, mit töltünk a poharunkba.

Elsőre nem gondolnánk, de rengeteget számít, hogy gyógyszereinket mivel vesszük be, ha ugyanis nem a megfelelő folyadékkal – a leginkább tiszta vízzel –, akkor pórul is járhatunk. A tej például azért problémás, mert kalciumtartalma ronthatja egyes készítmények hatását. Paradox módon ilyenek lehetnek azok a gyógyszerek, amelyeket az orvos csontritkulás miatt ír fel. Ezeket akkor sem szabad tejjel bevenni, ha amúgy logikusnak tűnhet a párosítás, lévén a tejfogyasztás alapesetben hasznára válik a csontoknak. Vannak olyan készítmények is, amelyeket az orvosok bakteriális fertőzéseknél, lázas betegségeknél vagy székrekedésnél rendelnek, a tejjel ezek sincsenek jó barátságban. Mivel ez az ital a vas felszívódását is gátolja, vaskészítményeket sem szabad vele bevenni. A teljes biztonság érdekében a tejfogyasztást mellőzni kell legalább két óráig.

Ellenséges savak
Mivel a vasat a csersav megköti, vaskészítményeket kávéval és teával sem szerencsés beszedni, ha ugyanis ezt tesszük, csökken a hatékonyságuk. Túl hamar a bevétel után sem szerencsés ilyen italokat fogyasztani, itt is célszerű várni legalább két órát. Nem jó az sem, ha a gyógyszereket kólával és más szénsavas üdítővel nyeljük le, mert esetükben a foszfát módosíthatja a hatást. Itt különösen a kalciumtartalmú készítményekre (ilyenek lehetnek egyes csonterősítők) kell figyelni, azoknál igen látványos ez a hatás.

Bűnös gyümölcslevek
Hiába egészségesek, a pirulákat gyümölcslevekkel sem jó ötlet bevenni, a grépfrútlevet pláne mellőzni kell. Esetében a flavonoidok okozhatnak gondot, azok ugyanis hatással lehetnek egyes lebontó enzimeinkre. Ez bizonyos gyógyszerek lassabb lebomlását eredményezheti, de okozhatja azt is, hogy a készítmények hatásai felerősödnek. A citrusfélékből készült leveket ilyen célra általánosságban sem szerencsés használni, problémát ugyanis nem csak a grépfrút okozhat. Az ilyen italokat a gyógyszerek alkalmazása után is kerülni kell legalább négy órán át. Veszélytelennek a limonádék sem mondhatók, a pirulákat azzal sem jó bevenni.

forrás: almapatika.hu