A szezonális szénanátha (allergiás rhinitis) az egyik leggyakrabban előforduló allergiás megbetegedés.A szénanátha tüneteit – tüsszögés, orrviszketés, orrfolyás, orrdugulás, vörös, könnyező és viszkető szem – elsősorban azzal enyhíthetjük, ha a számunkra gondot okozó növények virágzásakor a lehető legkevesebb időt töltjük a szabad levegőn. A polIennaptár minden allergiás számára nagy segítség, használatával a tél végétól késő őszig követhetjük a virágzási időszakokat, így időben elkezdődhet az elkészülés.

Pollenallergiások számára különösen fontos, hogy ismerjék, mely időszakban virágzik az a növény, amely az allergiás tüneteket okozza.

Keresztallergia?
Megfigyelhették már, hogy allergiás panaszaik – az allergiaszezonban főleg – olyankor is erősödnek, amikor nincs magas allergén-koncentráció a környezetben. A panaszokat ez esetben keresztallergia is okozhatja.

Pollenek és élelmiszerek között kialakuló allergiás keresztreakciók

Az orális allergia szindrómát (pollen-étel allergia szindróma) növényi eredetű táplálék válthatja ki, olyan betegeknél, ahol korábban fennállt bizonyos pollenekkel szembeni érzékenység.
A probléma: az adott pollenben és bizonyos gyümölcs és zöldségfélékben, valamint fűszernövényekben egyaránt megtalálható, rokon kémiai szerkezetet mutató molekulák, az úgynevezett kereszt-allergének nagyfokú hasonlósága.

Bemutatjuk a nyírfa – parlagfű – fekete üröm – pázsitfűfélék keresztallergéneit. Ha az alábbi pollenallergiák valamelyike fennáll, érdemes kerülni a hozzákapcsolt élelmiszereket.

forrás: pecelmed.hu