Bár vannak betegségek, amelyeknél a gyógyszeres kezelés elengedhetetlen és akár műtétre is szükség lehet, sok esetben javulást hozhat a fizioterápia is. Mit takar ez a fogalom, és milyen esetekben lehet önálló vagy kiegészítő kezelési mód?

A fizioterápia szót gyakran halljuk, de hogy pontosan mit jelent, azt nem feltétlenül tudjuk. Ez a kifejezés egy olyan gyűjtőfogalom, amely alá sokféle kezelés tartozik. Ilyen például a gyógytorna és a gyógymasszázs, a hidroterápia, a balneoterápia és a gyógyfürdőzés. A fizioterápián belül egy szűkebb fogalmi kör a fizikoterápia, amelybe azok a módszerek tartoznak, amelyeknek gyógyhatása valamilyen mesterséges energián alapul. Ilyen például az ultrahangos és a lézeres kezelés, a lökéshullám-terápia, vagy éppen a TENS néven emlegetett elektromos stimuláció.

CSODÁLATOS GYÓGYTORNA
A mozgásszervi panaszok kezelésében alapvető fontosságú a gyógytorna, ami a mozgásterjedelmet is növelheti, az izmokat is célzottan erősítheti, szerepet játszhat a fájdalomcsillapításban, a keringés javításában is – nem véletlenül javasolják gyakran reumatológusok, ortopéd orvosok. A különféle gyógytornák alkalmazhatók megelőző jelleggel, de hasznosak lehetnek balesetek és sportsérülések után, mozgásszervi rendellenességeknél, reumatológiai, ortopédiai problémáknál. Utóbbiakra jó példa a gerincferdülés, a csontritkulás. Gyógytornára a műtétek utáni rehabilitációs időszakban is szükség lehet, ilyenkor is segítheti a gyógyulást. Hasznos lehet a fizioterápia ezen formája egyes neurológiai és belgyógyászati betegségeknél is. Vannak szülésfelkészítő tornák, és olyanok is, amelyek a szülés utáni regenerációt segítik. Legyen szó akármilyen gyógytornáról, fontos, hogy annak megkezdését állapotfelmérés a szakorvosi konzultáció előzze meg, a panaszokkal és az esetleges alapbetegségekkel pedig a gyógytornász is tisztában legyen.

TÖBB MINT MASSZÁZS
A masszázst szinte mindenki kedveli, haszna viszont nem csak abban rejlik, hogy kellemes érzetet kelt. Vannak esetek, amelyeknél az orvos javasol ilyen kezelést, azt várva tőle, hogy támogatja az alkalmazott terápiát, segíti a beteg fölépülését. A módszer egyik előnyét az adja, hogy hatására a szervezetben oxitocint és endorfin szabadul föl, ami jó közérzetet biztosít, testi-lelki megelégedettséget vált ki, csillapítja a fájdalmat is. A masszázs az idegeket is nyugtatja, segíti a stresszoldást és a relaxációt. Előnyei közé tartozik, hogy a módszer segíti az elhalt bőrsejtek eltávolítását, ezáltal pedig megakadályozza, a verejtékmirigyek és a faggyúmirigyek elzáródását. A finom masszázs stimulálja a bőr vérellátását, serkentve ezzel annak táplálását. A jótékony hatások köré tartozik még, hogy ez a terápia általánosságban javítja a vérkeringést, hatására a végtagokból jobban áramlik a vér a szív felé, a szövetek pedig oxigénben és tápanyagokban gazdagabb vért kapnak. A nyomómozdulatok segítik a szén-dioxid és a bomlástermékek elszállítását a szövetek közül, javítva a szövetszintű anyagcserét. A masszázs segíti az izomműködés során keletkező tejsav távozását, így szerepe lehet az izomláz megelőzésében, kezelésében. Nem véletlen, hogy a versenysportolóknak, komolyabb csapatokban általában „gyúrója” van.

A masszázs javítja a nyirokkeringést, ami nem csak az anyagcserét és a méreganyagok távozását segíti, hanem kedvez az immunműködésnek is. A gyógymasszőrök a has masszírozásával a bélcsatorna gyomorizmaira hatást gyakorolhatnak, azokat is stimulálhatjuk. Mindez elősegíti a táplálékok emésztését, továbbhaladását. Ilyen kezeléseket olyan betegeknél szoktak alkalmazni, akik nehezen emésztenek, vagy beleik lassan mozognak. A talpmasszázs olyan ortopédiai panaszoknál hozhat enyhülést, ahol a gondot a talp vagy a lábfej anatómiai problémája, túlterheltsége okozza.

LÉZERES SEGÍTSÉG
A lézer mesterségesen előállított, nagy energiasűrűségű fénysugár, amelynek két fő típusa van. A kemény vagy sebészeti lézereket operációra, míg a soft vagy lágy lézereket egyéb gyógyításokra használják az orvosok. Ezek sejtkárosodást nem okoznak, segítik a sejtek eredeti funkciójának visszaállítását. Előnyük, hogy javítják a sejtekben az oxigénellátást, az erek újraképződését, az ellenanyag-termelést, a vérkeringést, a gyulladások és ödémák csökkentését. Alkalmazásuk megindíthatja, felgyorsíthatja a nehezen múló sebek gyógyulását is. A reumatológia a lézerkezelést elsősorban heveny és tartós gyulladások kiegészítő kezelésére, degeneratív elváltozások okozta funkciózavarok javítására és fájdalmak enyhítésére használja. Az akut problémák kezelésére elegendő lehet néhány kezelés, míg a hosszú ideje fennálló, fájdalommal járó krónikus betegségeknél akár több hetes terápiára is szükség lehet, heti több alkalommal.

A VÍZ EREJE
A gyógyvíznek önmagában is számos jótékony hatása van, például a mozgásszervi betegségeknél csökkentheti a fájdalmat, javíthatja az ízületek terhelhetőségét, mozgástartományát, összességében a funkcióját. Mindez a víz összetevőinek, hőhatásának és párájának, hidrosztatikai nyomásának és felhajtóerejének köszönhető. Vannak olyan terápiák is, amelyek vízben vagy vízzel végezhetőek. Porckorongsérvnél és kiboltosulásnál például remek hatású a súlyfürdő, ami magyar találmány. Az érszűkület kellemetlen tüneteit a szénsavfürdő csökkentheti, segítségével évekkel el lehet odázni az operációt, súlyos esetben akár meg is lehet menteni a végtagot. Akkor is remek hatása van a gyógykúráknak, ha valaki éppen protézisre várakozik. A gyógyvíznek nem csak a mozgásszervekre van jótékony hatása, hanem a szervezet egészére. Hatására például értágító anyagok keletkeznek, amelyek nem csak helyileg okoznak értágulatot, hanem távolabbi szervekben is. Emiatt mindenhol javul a szöveti anyagcsere, csökken a gyulladásos sejtek száma. Kedvező hatással van a termálvíz a hormontermelő szervekre, a pajzsmirigyműködésre, a cukoranyagcserére is. Hosszú távú tanulmányok igazolják, hogy a gyógykúra a vér koleszterinszintjét is képes csökkenti. A fürdőzés az idegrendszernek is hasznára válik, így azoknak is érdemes rájuk időt szakítani, akik egyszerűen csak lazítani, pihenni szeretnének.

MIT TUD AZ ELEKTROMOS STIMULÁCIÓ?
A TENS-kezelés (transzkután elektromos ideg stimuláció) a bőrön keresztül alkalmazott idegi stimuláció, az elektroterápia egyik formája. A módszernek a fájdalomcsillapításban lehet szerepe, ugyanis gátolja, hogy a fájdalomimpulzus a gerincvelőből továbbterjedjen az agyba. A módszert elsősorban krónikus, de egyes esetekben akut fájdalmak enyhítésére is alkalmazzák. Az elektromos kezeléseket ultrahanggal is lehet kombinálni, olyankor a két terápia biológiai hatása egyidejűleg érvényesül.

HULLÁM A JAVÁBÓL
A lökéshullám-terápia egy olyan elektroterápiás kezelés, ami a mozgásszervi panaszok gyógyítását, enyhítését segítheti, alkalmazását ortopédorvos vagy reumatológus szokta javasolni. Hatására javul a keringés és gyorsul az anyagcsere, gördülékenyebbé válnak a gyógyulási folyamatok. A módszer elsősorban sarok és talpfájdalmaknál, csípőtáji panaszoknál, teniszkönyöknél, meszesedéssel járó vállproblémáknál, sportsérüléseknél hozhat javulást, jellemzően kiegészítő kezelésként. Nagy előnye a terápiának, hogy a kezelt terület vérbősége hetekig fennmarad, a szervezet öngyógyító folyamatai pedig heteken keresztül dolgoznak tovább zavartalanul.

VARÁZSLAT ULTRAHANGGAL
Az ultrahangterápiát fájdalomcsillapításra, a keringés javításra és a szövetek gyógyulásának elősegítésére egyaránt használják, hatásmechanizmusa azon alapul, hogy felmelegíti, ellazítja, rugalmasabbá teszi az izmokat, inakat. A módszert elsősorban lágyrész-sérüléseknél alkalmazzák fájdalomcsillapító és gyulladáscsökkentő hatása miatt. Kezelhető vele a burzitisz néven emlegetett nyáktömlő-gyulladás, az ínhüvelygyulladás, az izomhúzódás és az izomrándulás, a szalagsérülés és az ízületi mozgásbeszűkülés. Lehet az ultrahang-terápia kiegészítő kezelése a deréktáji és nyaki fájdalomnak, vagy éppen a bokaficamnak is.

forrás: almapatika.hu