A ficam, a rándulás és a húzódás a leggyakoribb mozgásszervi panaszok közé tartoznak, elég egy rossz mozdulat, és sérülhetnek az ízületek.Ficamot és rándulást jellemzően rossz lépések és balesetek okoznak, ilyenkor általában a boka-, a térd-, a csukló- és a könyök ízülete érintett. Míg rándulásnál az ízületet tartó ínszalagok egy része elszakad, addig húzódásnál az izomrostok egy része nyúlik meg vagy szakad el túlerőltetés miatt. Ez jellemzően kevésbé súlyos probléma, mint a rándulás. Utóbbi jellemzően nagy fájdalommal, duzzanattal, vérömleny kialakulásával jár. Ficamnál az ízület ki is ugrik a helyéről, amit tipikusan az jelez, hogy az érintett terület fájdalmassá és duzzadttá válik, mozgása beszűkül. Szintén gyakori, hogy az ízület torzzá, deformálttá válik.

Pihenni és kenegetni
A friss rándulás után az adott testtájat fontos kímélni és pihentetni, borogatni és fáslizni. Mellette szedhetők enyhe, nem szteroid fájdalomcsillapítók, gyulladáscsökkentők. Ha vérömleny is kialakul, az érintett terület pedig kék-zöld lett, érdemes olyan kenőcsöket és géleket használni, amelyek segítik a hematómák felszívódását. A ficam és rándulás kezelését akkor sem szabad elhanyagolni, ha a probléma nem tűnik súlyosnak, ha ugyanis ezt teszik, a balesetek ismétlődhetnek, a szalagok instabillá válhatnak, az ízület pedig egyre könnyebben kiugorhat, kificamodhat. Traumatológiára akkor kell bemenni, ha ficam történt, és az nem ugrik vissza a helyére, illetve ha a rándulás már elsőre komolynak tűnik. Lépni kell akkor is, ha a fájdalom pár nap után sem csillapodik, vagy ha fokozódik a duzzanat.

Segítenek a képalkotó vizsgálatok
A ficamot egyszerű fizikális vizsgálattal és röntgenfelvétellel azonosítani tudják az orvosok, kivéve, ha a térdről van szó. Olyankor már komolyabb vizsgálatokra, például MR-re vagy artroszkópiára is szükség lehet. A képalkotók azért fontosak, mert azokkal lehet egyértelműsíteni, hogy elég-e a sérült végtag rögzítése térdrögzítővel, bokarögzítővel, váll- és könyökrögzítővel, csuklórögzítővel, vagy esetleg műtéti ellátásra is szükség van. Az orvos kiegészítő kezelésként javasolhat fizikoterápiát is, ami segíti a szövetek regenerálódását. Ha a nagy fájdalom elmúlt, célszerű gyógytornára is járni. Bár sokan hisznek ebben, ficamoknál, húzódásoknál a gyógyfürdő nem javasolt, mert a termálvíz ilyenkor nem segít, sőt a meleg még árthat is a gyulladásban lévő szöveteknek.

forrás: almapatika.hu